Tko je ONA? Predstavljanje projekta

Tko je ONA? Predstavljanje projekta

by Uredništvo, 08.12.2015

Zaklada Onkologija  predstavila je Digitalnu onkološku akademiju – edukacijsko konzilijarni program s bolesnikom u središtu

Zagreb, 8. prosinca 2015. – Zaklada Onkologija pokrenula je inovativni edukacijsko konzilijarni program “Digitalna onkološka akademija”, pod pokroviteljstvom HAZU – razreda za medicinske znanost, a predstavljanju programa bili su nazočni mnogobrojni uvaženi stručnjaci, znanstvenici i ugledni građani.

Na predstavljanju su govorili:

  • akademik Zvonko Kusić – ispred Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
  • prof.dr.sc. Mirko Šamija dr.med. – ispred Zaklade Onkologija

Onkološki bolesnici, danas, traže potrebne informacije na mnogobrojnim web portalima te nailaze na često zbunjujuće ili netočne informacije, a budući da je dostupnost objektivne, relevantne, recentne i provjerene onkološke informacije ključ uspješnog liječenja, cilj ovog programa (ona.hr) jest na jednom mjestu objediniti edukacijski, stručni i ekspertni sadržaj, smjernice i naputke u prevenciji, dijagnostici  i terapiji onkoloških bolesnika.

Program Onkološke akademije (ona.hr) specifičan je po tome što već u samome početku okuplja autoritete i ugledne ekspertne timove koji će svojim proaktivnim pristupom omogućiti široku uporabu najnovijijh preventivnih, dijagnostičkih i terapijskih pristupa te rješenja u onkologiji.

Svjesni činjenice da je uloga liječnika obiteljske medicine od iznimne važnosti u zbrinjavanju onkoloških bolesnika posebnu smo pozornost usmjerili upravo prema obiteljskim liječnicima zato je program “Digitalna onkološka akademija” podijeljen je u 2 faze rada.

  1. faza (počinje s 4.2.2016. – obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka)
  • cilj je provesti edukaciju liječnika obiteljske medicine o njihovoj ulozi liječenja onkološkog bolesnika (u dijagnostici, praćenju liječenja i konzultaciji bolesnika ali i njegove obitelji)
  • prva 3 tumorska sijela su: rak dojke, rak prostate i rak debelog crijeva.

U 2. fazi programa (sredinom druge polovice 2016. godine)

  • bolesnici i njihove obitelji moći će pristupiti dijelu “Akademije” otvorenom za široku javnost kako bi dobili provjerenu i od strane najeminentnijih nacionalnih i regionalnih onkoloških stručnjaka potvrđenu informaciju.
  • također, pitanja, nejasnoće i drugo mišljenje moći će se zatražiti putem zatvorenih oblika komunikacije sa stručnjacima po pojedinim sijelima.

Nacionalni preventivni programi su iznimno važni ali nisu dovoljni, budući da podaci govore kako se najmanje jedna trećina zloćudnih tumora može spriječiti odabirom zdravog načina življenja, a jedna trećina izliječiti ranim otkrivanjem i odgovarajućim liječenjem.

Nema komentara


Molim ulogirajte se za više opcija